Начало
Фондация Димитър Бербатов Активни и здрави Данон
Начало| Здравословно хранене

Медът - Храната на Боговете

пчела

 

Медът е бил използван от човечеството по целия свят през последните 2500 години. Многото ползи за здравето са направили меда важен елемент от традиционната медицина като Аюрведа, но освен това учените са доказали ползите му и в съвременната медицина, особено за заздравяване на рани.

Известен като Honig на немски език, Miele на италиански, Shahad на хинди, Miel на френски, Miel на испански език, Mel на португалски език, мед на руски, Honing на нидерландски език и μελι на гръцки език, едва ли има регион в света, където медът да не е почитан.

Какво прави меда толкова популярен? Това е лекотата, с която може да се консумира. Човек може да яде мед директно, да го намаже на хляб като сладко, да го смеси със сок или напитка, вместо захар или да го смеси с топла вода, лимонов сок, канела и други билки, за да се получи лекарство. Освен това е признат от всички заради приятния си вкус.

 

Ползите от меда съвсем не се ограничават само до неговия невероятен сладък вкус. Голям естествен източник на въглехидрати, които дават сила и енергия на тялото ни, медът е известен със своята моментална ефективност за увеличаване на издръжливостта и намаляване на мускулната умора при спортистите. Неговата естествена плодова захар играе важна роля в предпазването от умора по време на тренировка. Глюкозата в меда се абсорбира от организма бързо и дава незабавен тласък на енергия, а фруктозата се усвоява по-бавно, осигурявайки продължителен приток на енергия. Известно е също, че медът поддържа и нивата на кръвната захар сравнително постоянни в сравнение с другите видове захар. Нека видим някои от по-известните ползи от меда:

 • Отслабване: Въпреки, че медът има повече калории, отколкото захарта, ако се консумира с топла вода той помага за изгаряне на мазнините, съхранявани в тялото. Медът, консумиран с лимонов сок или с канела, също може да доведе до  намаляване на теглото.
 • Богат източник на витамини и минерали: медът съдържа различни витамини и минерали. Видът на витамините и минералите и тяхното количество зависи от вида на цветята, използвани за пчеларството. Обикновено, медът съдържа витамин С, калций и желязо. Ако проверите за витамини и минерално в съдържанието на всеки друг захарен източник, ще откриете, че е или нулев или минимален.
 • Антибактериални и противогъбични свойства: Медът има антибактериални и противогъбични свойства и по този начин може да се използва като естествен антисептик. Той един от най-естествените средства за лечение на широк спектър от заболявания, включително гъбична инфекция, микози и артрит. Неговите антисептични свойства потискат растежа на някои бактерии и помагат при лечението на външни рани затова да бъдат поддържани чисти и защитени от инфекция. Медът се използва като естествен лек в оказване на първа помощ на третирани рани и изгаряния, тъй като е в състояние да погълне влагата от въздуха и насърчава заздравяването. Неговите антибактериални свойства предотвратяват инфекциите и действат като противовъзпалително средство, намалявайки както подуването и болката, така и белезите.
 • Съдържа антиоксиданти: Медът съдържа хранителни съставки, които са ефективни при изчистването на свободните радикали от тялото ни. В резултат на това се подобрява имунитетът ни.
 • Грижи се за кожата: млякото и медът, са често комбинирани съставки, тъй като заедно успокояват кожата и помагат за нейното изглаждане. Консумирането на мляко с мед всяка сутрин, е обичайна практика в много страни.
 • Намалява болките в гърлото: Една от по-известните ползи за здравето от меда е, че той е в състояние да помогне при лечението на болно гърло. Благодарение на своите антимикробни свойства, медът не само успокоява гърлото, но може да убие бактериите, които причиняват инфекцията. Професионалните певци обикновено използват мед, за да успокоят гърлата си преди изпълнение.
 • Лекува безсъние: Не можете да спите добре? Използвайте известната комбинация от мляко и мед. Вземете чаша топло мляко и добавете чаена лъжичка мед, за да успокоите съзнанието си и да предизвикате съня.

 

Ето някои случай, в които можете спокойно да се възползвате от ползите на меда:

 • Когато отивате на тренировка, вземете една лъжица мед, за да можете да подсилите издръжливостта си.
  • Ако се чувствате отпаднали или нямате настроение сутрин, вместо да посягате към газираната енергийна напитка или поредното кафе, опитайте с лъжица мед. Можете също да си го намажете  върху препечена филийка. Така гарантирано ще получите освежаваща вълна от енергия.
  • Ако децата Ви имат затруднения с физическото натоварване по време на дейностите в училище, направете им няколко сандвича с мед, масло и шунка, за да сте сигурни, че имат достатъчно енергия, за да са силни през целия ден.

 

Няколко интересни факта за меда:

 • В Египет медът бил толкова ценен, че египтяните го използвали като форма на плащане. С наличния мед те хранели своите свещени животни.
 • Преди години било създадено меденото вино и се консумирало от много хора. Името му било медовина. В колко романи се споменава за медовина? Сега вече знаете, че означава вино от мед.
 • Медът, който се съхранява в херметични контейнери никога не се разваля. Преди години били намерени съдове мед в гробницата на фараона Тутанкамон, които все още били годни за консумация, въпреки че са прекарали повече 2000 години под пясъците.

 

Медът се счита за единствената храна, която включва всички вещества, необходими за поддържането на живот. А след като вече знаете и предимствата му, как може да му устоите?